Home

Slimmer samenwerken met sociale technologie

Digitaliseer niet je huidige werking, maar vindt digitaal samenwerken opnieuw uit.

Sociale technologie is al enkele jaren beschikbaar, toch slagen veel organisaties er vandaag niet in om het volle potentieel ervan te benutten. De technologie is meestal niet het probleem. Velen van ons hebben nooit geleerd om digitaal samen te werken.

Hoe maak je dan wel het verschil?

Leg de nadruk op nieuwe vaardigheden, niet op de tool. Vergeet tooltrainingen. De tool moet bijna onzichtbaar zijn. Leer als team of als groep digitaal converseren, Dat vergt een ander soort ondersteuning. Geef mensen ruimte om te wennen aan digitale communicatie. Ze moeten vertrouwen opbouwen in deze manier van converseren vooraleer je de eerste resultaten ziet. 

Photo by fauxels from Pexels
Photo by fauxels from Pexels

Digitaal samenwerken als team

 

Teamleden naar een toolopleiding sturen is vergelijkbaar met indidivuele voetbalspelers enkel baltechnieken aanleren. Hierdoor win je geen match. Je hebt een team nodig dat op elkaar ingespeeld is. Dat vergt ploegtraining. Hetzelfde geldt voor digitaal samenwerken. Teamleden moeten op elkaar ingespeeld geraken om efficiënt samen te werken.

Digitaal netwerken in een organisatie

 

Waar je op kantoor collega's toevallig tegenkomt aan de koffie-automaat of - zomaar - in de wandelgangen, moet je hiervoor in de digitale wereld bewust digitale ontmoetingsplaatsen opzetten, ook wel 'community's' genoemd.